Willemsen- De Koning: zorgzaamheid op wielen

Als je ouder wordt of om een andere reden minder mobiel raakt, dan kan het zijn dat je voor vervoer aangewezen raakt op zorgvervoer. Nederland kent een aantal bedrijven dat deze gespecialiseerde vorm van vervoer aanbiedt, Willemsen- De Koning is daar één van. Marc Bolderman heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf en we spraken hem over zorg, aandacht en duurzaamheid binnen de vervoersbranche.

Vernieuwer in de vervoersector

“Het zorgvervoer zoals wij dat nu kennen was niet altijd vanzelfsprekend,” vertelt Bolderman. “Voorheen besteedden zorginstellingen het vervoer meestal uit aan taxibedrijven, maar zorgvervoer vraagt om iets extra’s. Zo hebben sommige mensen een speciaal voertuig nodig, denk aan mensen in een rolstoel. En hebben sommige van onze soms kwetsbare cliënten meer persoonlijke aandacht nodig. Voor deze zorgtaak leiden wij onze chauffeurs op,” vult Marc Bolderman aan. “Toen ik begon met het aanbieden van zorgvervoer was dit idee nieuw. Tegenwoordig voeren we dagelijks tienduizenden ritten uit.”

Op weg naar een groene toekomst

“Om onze cliënten zoveel mogelijk veiligheid en comfort te bieden onderweg besteden we, naast het opleiden van onze chauffeurs, veel aandacht aan de voertuigen waar deze in rijden,” aldus Marc Bolderman. “Veel van onze wagens zijn speciaal ontworpen voor mensen die  minder goed ter been zijn; met een lage instap en een laadklep geschikt voor rolstoelen. We hebben zelfs in samenwerking met een Duits automerk wagens ontworpen en geproduceerd om te kunnen voldoen aan de eisen die wij stellen aan onze voertuigen.”

Als een bedrijf dat dagelijks tienduizenden passagiers vervoert kan het niet anders of duurzaamheid staat hoog op de agenda?

“Zeker. Wij zijn elke dag bezig met de toekomst en niet alleen de toekomst van het bedrijf. Verduurzaming is een mes dat aan twee kanten snijdt. Door de transitie naar duurzamer vervoer te omarmen zijn we als bedrijf toekomstbestendig, dat is de ene kant. Daarnaast leven we met zijn allen op deze aarde en willen wij er alles aan doen om dat zo gezond mogelijk te blijven doen, dat hoort ook bij het woordje ‘zorg’ in zorgvervoer,” antwoord Bolderman. “We hebben we nu zeshonderd duurzame voertuigen op de weg, een deel daarvan rijdt op waterstof en het merendeel is elektrisch.”

 “Onze chauffeurs leggen vele kilometers per jaar af, dat betekent dat kleine aanpassingen een groot verschil maken. Zo nemen wij bijvoorbeeld de rijstijl van onze chauffeurs onder de loep en bieden we ze een cursus zuinig rijden als daar reden toe is, maar ook door onze ritten slim te plannen kunnen we een groot verschil maken,” aldus Marc Bolderman.

Persoonlijke relaties

Maar de grootste kracht van Willemsen- De Koning zit volgens Marc Bolderman toch vooral in de aandacht die de chauffeurs kunnen bieden aan de passagiers. “Onze chauffeurs zijn niet zomaar chauffeurs. Ze zijn door ons opgeleid om de extra zorgtaak te kunnen dragen. Een luisterend oor en een helpende hand, dat is wat onze service zo sterk maakt.” De zorgtaak van de chauffeurs reikt daarbij verder dan de ritten zelf vertelt Marc Bolderman. “Wanneer een klant bijvoorbeeld afwijkend gedrag vertoont tijdens de dagelijkse rit, dan geven onze chauffeurs dit door aan de contactpersoon. Dit maakt ons als bedrijf een belangrijke schakel binnen de zorgketen. Het opbouwen van persoonlijke, duurzame relaties is daarbij essentieel om deze rol te kunnen vervullen. We streven bij Willemsen- De Koning dan ook naar duurzaamheid in de brede zin; in onze vervoersmethoden en in onze relaties,” sluit Marc Bolderman af.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general