Zelfredzaam en onafhankelijk blijven ondanks je leeftijd: zo doe je dat!

Het streven om zelfredzaam en onafhankelijk te willen zijn, is de mens eigen. We zouden het liefst altijd voor onszelf blijven zorgen, ongeacht de omstandigheden die bij het leven horen zoals de gevolgen van ouder worden. We zien dan ook dat mensen op leeftijd het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen, ondanks fysieke of mentale achteruitgang. Het geeft immers een goed gevoel om in je vertrouwde omgeving te zijn. Daarbij voelen we ons er prettig bij om onszelf te blijven redden en geen beroep op een ander te hoeven doen. Herkenbaar? Gelukkig kun je met behulp van goede zelfzorg, verschillende beschikbare hulpmiddelen en slimme aanpassingen in huis zo lang mogelijk zelfstandig blijven. We geven je hieronder graag een aantal tips!

Hulpmiddelen

Voor ouderen zijn hulpmiddelen een mooie oplossing om het dagelijks leven wat gemakkelijker te maken en je eigen gang te kunnen gaan. Ben je bijvoorbeeld slecht ter been, waardoor het lastiger wordt om van A naar B te gaan, overweeg dan zeker eens een rollator of een scootmobiel. Voor evenwichtsproblemen kunnen handgrepen aan de muur een goede oplossing zijn voor wat extra steun en houvast in de douche of op het toilet. Ook kan traplopen voor ouderen die moeilijk lopen een dagelijks dilemma vormen. Als het gebruiken van de trap voor jou ook niet meer veilig voelt, kun je misschien een traplift kopen voor bij jou thuis. Hiermee kun je gemakkelijk zelfstandig de bovenverdieping bereiken.

Goed voor jezelf zorgen

Bij zelfredzaam zijn hoort ook goed voor jezelf zorgen. Maak regelmatig de balans op, en onderzoek wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Dit doe je simpelweg door iedere week heel bewust eens na te gaan hoe het met je gaat, wat je nodig hebt, maar ook waar je juist tevreden over bent.

Hulp inschakelen

Jezelf goed kunnen redden hoeft niet te betekenen dat je er alleen voor staat. Het gaat vooral om verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven, juist nu je een dagje ouder wordt. Neem eventuele gezondheidsklachten serieus en stel een bezoek aan de huisarts niet uit, ook als je twijfelt over de ernst van de kwaal. Als bepaalde taken in het huishouden zoals koken of schoonmaken steeds moeizamer gaan, probeer dan tijdig een huishoudelijke hulp te regelen. Ook hulpmiddelen zoals een rollator of een Handicare traplift kopen, kun je beter te vroeg doen dan te laat, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden.

Emotioneel welbevinden

Ook mentale klachten die kunnen optreden op deze leeftijd, zijn belangrijk om aan te pakken. Veelvoorkomende mentale klachten bij ouderen zijn bijvoorbeeld eenzaamheid, depressieve gevoelens of angsten. Zit je niet goed in je vel, breng dan zeker een bezoekje aan de huisarts om samen een passende oplossing te vinden.

Kortom: zorg goed voor jezelf, daar kom je het verst mee!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general