Bedverhogers

Wellicht heb je er wel eens van gehoord: bedverhogers. Het woord zegt eigenlijk precies wat het is en wat het doet. Het is een hulpmiddel waarmee je je bed kunt verhogen.

Waarvoor worden bedverhogers gebruikt?

Een bedverhoger is een veel gebruikt hulpmiddel tijdens de kraamperiode. Je gebruikt ze dus na een zwangerschap als je bent bevallen. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen anders kan je problemen krijgen met de kraamzorg. Officieel moet je vanaf week 37 volgens de arbowet een verhoogd bed tot je beschikking te hebben zodat zorgverleners hun werkt op de juiste manier kunnen uitvoeren. Je bed mag namelijk niet lager zijn dan 80 centimeter voor de verzorger. De meeste normale bedden zijn lager dan 80 cm dus een set bedverhogers biedt dan de oplossing.

Hoe gaat je te werk?

Om te weten waar je moet beginnen is het belangrijk om te beginnen bij stap 1. Allereerst meet je de hoogte van je bed op. Vanaf de grond tot de hoogte van het matras. Wellicht heb jij een flinke boxspring en is deze al 80 cm hoog. Indien dat het geval is hoef je dus helemaal niets te doen want je bed is hoog genoeg. We gaan er in dit voorbeeld even vanuit dat dit niet het geval is. Stel het bed is 60 cm vanaf de grond tot de bovenkant van het matras. Om dan aan de ARBO wetgeving te voldoen is het noodzakelijk om het bed te verhogen met 20 cm. Je moet dan dus bedverhogers bestellen / huren / lenen die je bed in totaal 20 cm kunnen verhogen.

bedverhogers

Hoe plaats ik bedverhogers?

Het plaatsen van bedverhogers is een simpel klusje. Wel is het raadzaam om even wat helpende handjes te hebben. Natuurlijk ben je waarschijnlijk hoog zwanger, dus dan is zwaar tillen zeker niet verstandig, maar los daarvan: 1 persoon krijgt het niet goed voor elkaar. Zorg dus in ieder geval voor 2 helpende personen die kunnen tillen.

  1. Plaats een bedverhoger op elke plek waar je bed de grond raakt. Dus als je bed 4 poten heeft, plaats je onder iedere poot een bedverhoger. Heb je er 5? Dan plaats je er dus 5. Wanneer je alleen een hoofd- en een voetenbord (zie afbeelding) hebt bestel je voor iedere kant een 3 á 4 bedverhogers zodat het gewicht voldoende wordt verdeeld en het bed stevig op de grond staat.
  2. Zorg voor genoeg hulp. Laat bijvoorbeeld één iemand het bed optillen terwijl de ander de bedverhogers plaatst. Hoe meer handen hoe makkelijker en sneller het gaat.
  3. Test goed of je bed stevig en stabiel op de grond staat.
Een bed verhogen zonder poten doe je veilig op bovenstaande manier

Zelf bedverhogers kopen?

Bedverhogers kun je vaak lenen of huren. Soms worden ze vergoed door de zorgverzekering. Het kopen van bedverhogers kan natuurlijk ook en is niet duur. Wil je zelf bedverhogers kopen? We hebben hieronder een paar aanbiedingen geselecteerd.

Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general