Tilliften en transferhulp

Een passieve tillift helpt u overeind komen vanuit lig naar zithouding en kan u tevens optillen en laten verplaatsen  Bv vanuit bed in een rolstoel, of vanuit de rolstoel naar bed Deze lift is een uitkomst als uw mantelzorger of verzorger niet de kracht heeft om u op te tillen en te verplaatsen. Deze tillift tilt u dus op en kan u verplaatsen.

Tilliften en transferhulp inhoud

 • Waarvoor dient een Passieve Tillift
 • Hoe werkt het?
 • Belangrijk om te weten
 • Uitvoeringen

Waarvoor dient een passieve tillift

Als u niet meer zelfstandig in staat bent overeind te komen of tot zit te komen, of niet meer zelfstandig de transfer kan maken vanuit bed in een rolstoel dan is een passieve tillift zeer geschikt. Zoals de naam al aangeeft, de gebruiker kan volledig passief worden opgetild. Aangezien een passieve tillift ook voorzien is van geremde wielen kan tevens de patient tevens veilig verplaatst worden. Bv van bed naar rolstoel, van rolstoel naar bed en vise versa.

Tomzorg passieve tilliften hebben tevens steunen die breder gezet kunnen worden, dat als de patient wordt verplaatst de tillift maximaal stabiel (veilig) is.

Hoe werkt het?

Als u ligt of zit wordt er onder u een tilband geplaatst (geschoven) die aan de tillift wordt vastgemaakt. De tillift tilt u met deze band in de door uw gewenste houding op.  Hier is belangrijk te weten welke maat tilband u nodig heeft en welk type.  Het type tilband bepaalt de houding waarin u wordt opgetild en ook waarvoor de tilband dienst moet doen. 

Belangrijk om te weten

 • Een passieve lift helpt mensen in een goede houding op een goede hoogte te krijgen. Het wassen van het onderlichaam, omkleden of bv verwisselen van incontinentiemateriaal wordt hiermee ook sterk vereenvoudigd.
 • Er zijn diverse soorten tilliften, en nog meer soorten tilbanden. Tomzorg heeft tilliften die voor de meeste gebruikers geschikt zijn.  Belangrijk is hier dat het juk ( haken waaraan de tilband wordt bevestigd ) diverse soorten tilbanden kan gebruiken. Als u niet zeker bent neem dan contact op met tomzorg om de juiste keuze te maken.
 • Elke tillift komt met een uitgebreide instructie en aanwijzing om de lift veilig te gebruiken. Soms is het handig om een eerste gebruik samen met een zorgmedewerker te doen.
 • Tomzorg passieve tilliften dragen tot 150 kg . Voor zwaardere mensen bestaan speciale liften.
 • Onderhoud en service zijn extra belangrijk bij tilliften. Dit kan ook door Tomzorg worden verzorgd en worden geregeld binnen een onderhouds contract.

Hoe gebruik je een tillift goed? Bekijk de werking in deze video. (bron: Goed Gebruik)

Uitvoeringen

Er zijn verschillende soorten tilliften op de markt:

 • Mechanische of elektrische tillift met 4-punts ophanging. De tilband wordt op 2×2 punten op de hoogte van de schouders en de bovenbenen vastgezet. Deze geeft meet bewegingsvrijheid aan de patient en meer verstelmogelijkheden tav zithouding. Tomzorg levert alleen dit type lift.
 • Er zijn ook mechanische of elektrische tilliften met 2-punts ophanging. De tilband wordt dan op 2 punten op de hoogte van de romp vastgezet. 
Tomzorg.nl
Logo
Enable registration in settings - general